Nyheterna i version 6.5 av Bokföring

Den här informationen gäller inte den senaste versionen av Bokföring.
Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 6.5 av Bokföring. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Viktig information om arbets­givar­deklarationen

Arbets­givar­deklarationen i programmet är inte uppdaterad för att stödja den nya lagen om arbets­givar­deklaration på individ­nivå (AGI) som börjar gälla för samtliga arbets­givare den 1 januari 2019. Stödet för att redovisa arbets­givar­avgifter upphör därmed och guiden Redovisa arbetsgivaravgifter är bort­tagen från programmet. Anledningen är att deklara­tionen nu ska lämnas på individ­nivå och programmet har inte tillgång till alla de uppgifter som krävs.

Rapporterna Arbets­givar­deklaration och Kontroll av Arbets­givar­deklaration finns kvar i programmet under en övergångs­period. Dessa kan användas för att göra rättelser på äldre redovisnings­perioder eller för kontroll­räkning av arbets­givar­avgifter under 2019 då procent­satserna är oförändrade. Observera att Skatte­verket har ersatt den gamla blanketten för arbets­givar­deklaration med nya blanketter för perioder fr.o.m. januari 2019 och att rut­numreringen i programmet inte stämmer överens med de nya blanketterna.

Ny kontoplan – BAS 2019

Programmet är upp­daterat med nya standard­konto­planer som följer BAS 2019. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webb­plats, www.bas.se.

Standard­kontoplanerna inne­håller ett urval av BAS-planens konton och används vid ny­uppläggning av företag. Observera att konto­planerna för redan upp­lagda företag inte ändras i och med att du upp­daterar program­met. Om ändringar behövs i dessa konto­planer måste du göra dem manuellt.

Nya deklarations­blanketter för 2019 års taxering

Programmet lägger auto­matiskt upp konto­kopplingar till deklarations­blanketterna utifrån de kopplingar som före­slagits av BAS-gruppen och Skatte­verket. Om du gjort egna anpassningar av konto­planen kan du behöva justera dessa kopplingar under Inställningar i trädet, Kopplings­tabell för SRU.

Ny moms­deklaration för 2019

Programmet är uppdaterat med aktuella procent­satser och gräns­värden för 2019.

Uppdaterad databas

Nyheterna i den här versionen har gjort att data­basen måste upp­dateras. Det sker automatiskt när du öppnar ett företag. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Andra förbättringar och rättade fel (rättade i version 6.5)

I den här uppdateringen har vi gjort en del små­förbättringar och även rättat några fel i program­met. Exempel:

• Förbättrat fel­meddelande när man försöker att läsa in en säkerhets­kopia i en äldre version av programmet. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 6.4 som släpptes 2018-01-26