Strax klar...
 
 

”Nu sänker vi företagens kostnader för sjuklön”

 2014-04-17

Nu sänker vi företagens kostnader för sjuklön

Idag får företagen stå för sjuk­lön till den anställde under de två första veckorna när någon är sjuk, bort­sett från en karens­dag. Nu avser regeringen att ändra på det. Närings­minstier Annie Lööf skriver på DN debatt att man vill införa ett nytt hög­kostnads­skydd som gäller redan för de första sjuk­dagarna. Det ska minska risken för små företag att ny­anställa och gör det lättare för männi­skor som står långt från arbets­marknaden att få ett jobb.

Av alla företag med anställda kommer 80 procent att få de mest för­delaktiga villkoren för ersättning med det här systemet.

– Med vår utformning gynnas de mindre företagen efter­som ersättningen träder in tidigare för företag med färre anställda. Hög­kostnads­skyddet differentieras genom att arbets­givare delas in i fem storleks­klasser utifrån sina löne­summor, skriver Annie Lööf.

– I den minsta storleks­klassen, som omfattar de allra flesta företagen med anställda, före­slår vi att hög­kostnads­skyddet träder in efter cirka två sjuk­dagar. Resterande sjuk­dagar får företagen full ersättning för.

En ytterligare förbättring, särskilt för de mindre företagen, är att företagen ska slippa krånglet med att ansöka om ersättningen. Med det nuvarande hög­kostnads­skyddet går många miste om ersättning eftersom ansöknings­förfarandet anses krångligt. Enligt förslaget ska utbetal­ningarna nu automati­seras så att alla som har rätt till ersättning också får det.

Regeringen hoppas att efter en remiss­runda få med förslaget i budgeten i höst och att det nya hög­kostnads­skyddet ska kunnas införas vid års­skiftet 2014/2015.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet ”Nu sänker vi företagens kostnader för sjuklön”

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.