Strax klar...
 
 

Nya regler för arv med internationell anknytning

 2015-08-19

Från och med den 17 augusti 2015 gäller nya regler för arv med internatio­nell anknytning. Frågor om arv kommer nu oftast prövas i det land där den avlidne bodde och enligt det landets lag. Skatte­verket hanterar ansökningar om så kallat europeiskt arvs­intyg.

Ett arv kan ha internationell anknytning på olika sätt. När en person avlider kan denne ha till­gångar i olika länder och arvingar kan vara bosatta i ett annat land. Den avlidne kan också själv ha bott i ett land som han eller hon inte var med­borgare i.

EUs arvs­förordning inne­bär att hand­läggningen av samtliga arvs­frågor och för hela kvar­låten­skapen samlas till ett land och enbart det landets regler. Frågor om arv ska genom för­ordningen nu normalt prövas i den avlidnes hem­vist­land och enligt det landets lag. Genom testa­mente kan man dock välja att lagen i det land där man var med­borgare vid tid­punkten för valet eller vid sin död ska tillämpas.

– Tidigare kunde kompli­cerade situationer vid arv med internatio­nell anknytning leda till hand­läggning i flera länder. Tanken med den nya arvs­förordningen är att förenkla, säger Ingegerd Widell, verksam­hets­utvecklare på Skatte­verket.

Ett europeiskt arvs­intyg införs sam­tidigt inom EU. Ett arvs­intyg kan användas av arvingar och bo­utrednings­män för att styrka sin ställning, till exempel att man har rätt att få en lag­fart eller att avsluta ett bank­konto. Intyget är inte obliga­toriskt. Det går att ansöka om ett europeiskt arvs­intyg hos Skatte­verket, mot en avgift.

Arvs­förordningens regler tillämpas i alla EU-länder utom Danmark, Stor­britannien och Irland. Reglerna gäller oavsett om den internatio­nella anknytningen finns till ett EU-land eller till något annat land. För­ordningen tillämpas på personer som avlidit den 17 augusti och senare.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Nya regler för arv med internationell anknytning

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.