Strax klar...
 
 

Avskrivningsreglerna för bostadsrätter måste ändras

 2015-08-19

Avskrivningsreglerna för bostadsrätter måste ändras

Förra året trädde nya regler i kraft som kraftigt påverkade bostads­rätt­sföreningars redovisning. I en debatt­artikel från FAR, bransch­organisationen för redovisnings­konsulter, revisorer och rådgivare, föreslås ändrade regler som är bättre anpassade till föreningarnas speciella behov och förut­sättningar.

Förra året förbjöd Bokförings­nämnden så kallade progressiva avskrivningar av bygg­nader. Över en natt ändrades därmed förut­sättningarna för många bostads­rätts­föreningars ekonomiska redovisning. Många föreningar tvingades att gå över till linjär avskrivning och redovisa förlust.

Frågetecknen haglade tätt: Hur skulle föreningarnas ekonomi påverkas? Måste månads­avgifterna för de boende höjas radikalt? Och hur skulle effekterna bli på bostads­marknaden i stort?

Nu, ett år senare, har vi svaren. Fler föreningar än tidigare visar upp bokförings­mässiga under­skott. Men så länge kassan är stabil och avsättningarna till under­håll är rimliga påverkas inte de boendes avgifter till föreningen. Det slogs fast i en utredning av professorerna Carl Svernlöv och Daniel Stattin. Och några tydliga konse­kvenser på bostads­marknaden har vi inte kunnat se. Men de båda professorerna konsta­terade sam­tidigt att dagens regler för redovisning i bostads­rätts­föreningar behöver ses över. Redo­visningen är helt enkelt inte anpassad till bostads­rätts­föreningarnas för­hållanden.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Avskrivningsreglerna för bostadsrätter måste ändras

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.