Strax klar...
 
 

Stoppa månadsrapporteringen

 2016-09-23

Stoppa månadsrapporteringen

Regeringen planerar att införa månads­rapportering för företag. Det inne­bär att du som före­tagare varje månad måste rapportera in bland annat löne- och skatte­uppgifter för dina anställda. Bransch­organisationen Företagarna protesterar mot detta, precis som de gjorde 2013 när de lyckades stoppa förslaget. 2013 föreslog den dåvarande regeringen att alla företagare skulle tvingas att rapportera in löne- och skatte­uppgifter varje månad istället för årligen. Efter stora protester från bland annat Företagarna drogs förslaget tillbaka. Nu har den Social­demokratiska regeringen föreslagit att månads­rapportering ändå ska införas.

– Det är ytterst märkligt att regeringen går vidare med ett förslag som tidigare har fått massiv kritik. Det handlar framför­allt om att konsekvens­analysen är brist­fällig, att det skulle inne­bära en stor ökning av uppgifts­bördan för företagen, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Enligt honom inne­bär månads­rapportering att små­företagarna kommer att drabbas av en betydligt ökad regel­börda. Ännu har vi inte sett det fulla förslaget och vad det kommer att inne­bära men Magdalena Andersson hoppas att det ska stävja fusk och dra in två miljarder till stats­kassan.

Ett alternativ till månads­rapportering skulle enligt Företagarna istället kunna vara kvartals­rapportering på individ­nivå, mot att till exempel företagen bara behöver betala in skatter och avgifter kvartals­vis. Då får ju företagaren någon kompensa­tion för sitt extra­arbete.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Stoppa månadsrapporteringen

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.