Strax klar...
 
 

Sjukskatten skrotad

 2016-09-23

Sjukskatten skrotad

Sällan har väl ett förslag från regeringen blivit lika sågat som den så kallade ”hälso­växlingen”. En kort summering kan vara på sin plats: Regeringen såg att de statliga sjuk­skrivnings­kostnaderna steg och bestämde sig för att göra något åt saken. ”Hälso­växlingen” var deras innova­tiva lösning. För att motivera Sveriges företag att ta ett ökat ansvar för rehabili­tering och före­byggande åtgärder skulle företagen själva få betala 25 procent av sjuk­penningen för anställda som var sjuk­skrivna längre än 90 dagar.

Kritiken mot det ogenom­tänkta förslaget lät naturligt­vis inte vänta på sig. Det krävdes ju nämligen inte mängder av tanke­kraft för att förstå vilka konsekvenser förslaget skulle få. Det skulle kort sagt utgöra ännu ett hinder mot att våga ny­anställa – och vilken företagare skulle någonsin våga anställa den som tidigare haft en sjuk­doms­historia? Sjuk­skatten hade dessutom slagit extra hårt mot lands­bygdens företag, då glesbygds­kommuner i genom­snitt har högre sjuktal än stor­städerna.

Nåväl, nu har förslaget dragits tillbaka och tur var väl det.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Sjukskatten skrotad

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.