Strax klar...
 
 

Bankerna tvingas bli öppnare om bolåneräntorna

 2014-10-29

Bankerna tvingas bli öppnare om bolåneräntorna

Bankerna har länge presenterat miss­visande list­priser för sina bolåne­kunder. Den anser Finans­inspektionen (FI) som nu kräver att bankerna ska redovisa ett snitt av de räntor som kunderna faktiskt betalar. Förslaget är ett viktigt steg för att stärka bank­kundernas ställning på bolåne­marknaden.

En stor del av Sveriges befolkning äger sitt eget hem. För de flesta är bostads­köpet och lånet den största bank­affär man gör i sitt liv. Trots det saknas i dag grund­läggande information om vad ett lån kostar eftersom bankerna inte redovisar vilka räntor som de faktiskt erbjuder sina kunder. Dagens system gör det svårt för kunderna att jämföra banker eller förstå hur räntorna bestäms.

FI föreslår därför att bankerna ska publicera den genom­snittliga räntan som kunderna erbjudits den senaste månaden. En sådan genom­snittlig faktisk ränta ska presenteras och uppdateras regel­bundet för varje ränte­bindnings­tid. Informationen bör publiceras på bankernas webb­platser. Bankerna ska också berätta för kunden vad som påverkar den ränta som de erbjuds. Det kan exempel­vis handla om kundens inkomst, lånets storlek eller sparandet.

Förslaget skickas nu ut på remiss. Reglerna är tänkta att börja gälla från och med den 1 mars 2015.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Bankerna tvingas bli öppnare om bolåneräntorna

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.