Strax klar...
 
 

Borg vill stoppa trixande med stämpelskatt

 2014-02-12

Borg vill stoppa trixande med stämpelskatt

Finansdepartementet funderar på hur regeringen kan stoppa kommuners och företags metod att slippa stämpel­skatt vid fastighets­affärer.

När Leksands kommun skulle sälja Orsand­badens camping bildade kommunen ett bolag som för 1 krona köpte en liten bit trottoar inne i sam­hället. Genom fastighets­reglering lades campingens mark till trottoar­kanten. På så sätt slapp kommunen undan 1 miljon kronor i stämpel­skatt för camping­marken.

En liknande metod har använts bland annat när Ikea skulle köpa mark i Västerås. Genom att lägga samman fastig­heter och utgå från en lågt värderad mark­bit undgår man den stämpel­skatt som ska tas ut vid köp av fastig­heter.

– Lantmäteriet får ofta in ansökningar om den här typen av lantmäteri­förrättning och möjlig­heten att lägga ett köpe­avtal till grund för fastighets­reglering används av såväl myndig­heter som företag och privat­personer, säger Margareta Troive-Hallström, förrättnings­lantmätare, på Leksands kommuns hemsida.

Metoden upprör Mats Pertoft (MP), ledamot i skatte­utskottet. I en skriftlig fråga undrar han om finans­ministern tänker göra något åt miss­bruket av reglerna för stämpel­skatt. Metoden upprör också finans­minister Anders Borg. ”Det bör inte accepteras att fastighets­bildnings­institutet används i syfte att undgå stämpel­skatt”, skriver han i sitt svar. Finans­departementet arbetar med att analysera frågan, skriver Borg, men han kan inte säga när det arbetet kan vara klart.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Borg vill stoppa trixande med stämpelskatt

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.