Strax klar...
 
 

Ny EU-moms hotar småföretag

 2015-02-18

Ny EU-moms hotar småföretag

En hel rad små svenska it-företag kommer att få svårt att överleva på grund av nya EU-moms­regler. Många företag vet inte ens om det, menar Anders Ydstedt, som driver företaget Rymdweb. “För vår del inne­bär för­ändringen att vi tvingas tacka nej till alla privat­kunder från andra EU-länder än Sverige”, säger han.

Den 1 januari 2015 infördes nya moms­regler för digitala tjänster inom EU som inne­bär att företag som säljer appar, spel, e-böcker eller andra tjänster online till privat­personer måste se till så att momsen betalas in i det land där kunden bor, och inte som tidigare där företaget har sitt huvud­säte. Alla som säljer sådana tjänster blir tvungna att ta reda på varifrån kunderna kommer och administrera detta. Det spelar ingen roll om det bara handlar om några enstaka recept, foton eller låtar, proceduren gäller alla. Företag som säljer via marknads­platser som iTunes med flera behöver dock inte hantera detta själva, det gör handels­platsen.

Förutom att företagen måste hålla koll på aktuella moms­satser i varje land så måste företagen kunna styrka samtliga kunders hem­vist genom minst två verifikationer. Dessutom måste upp­gifterna lagras i tio år för bokföringens skull. Administra­tionen riskerar att bli över­mäktig för många små it-företag.

Rymdweb, som säljer domän­namn och har kunder över hela världen, är ett av företagen som drabbas. De funderar nu på att tacka nej till samtliga privat­kunder från andra EU-länder än Sverige.

– Administra­tionen blir för tung. Vi vet ju sällan mycket mer om våra kunder än att de vill ha en domän. Vi skulle behöva lägga till 17 rader i våra system för att klara av kraven. Det är ungefär som att en kiosk­ägare helt plötsligt skulle tvingas kräva legitima­tion och en massa person­uppgifter från alla kunder som köper glass, säger Anders Ydstedt, delägare i Rymdweb.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Ny EU-moms hotar småföretag

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.