Strax klar...
 
 

Utökad granskning av 3:12-reglerna

 2015-02-18

Utökad granskning av 3:12-reglerna

Regeringen har beslutat att utöka upp­draget kring utredningen om över­syn av beskattning vid ägar­skiften i fåmans­företag. Den ursprungliga utredningen var tänkt att kart­lägga och analysera den fem­åriga karens­regeln i inkomst­skatte­lagen och analysera om en neutral beskattning ska göras vid ägar­skiften inom respektive utom när­stående­kretsen.

Den 15 januari 2015 beslutade regeringen att upp­draget skulle ändras och tiden förlängas. Det huvud­sakliga syftet med direktivet, för­utom en över­syn av beskattning vid ägar­skiften i fåmans­företag, är möjlig­heterna till inkomst­omvandling i 3:12-reglerna. Grunden i nuvarande regler är att inkomsterna från fåmans­företag ska beskattas i både inkomst­slaget tjänst och kapital. Uppdraget ska redovisas i sin helhet den 1 september 2016.

Det står i direktivet att utredningen ska lämna förslag till de förändringar av 3:12-reglerna som man tycker är lämpliga för att begränsa skatte­mässig inkomst­omvandling. En utgångs­punkt för upp­draget är enligt regeringen att de förslag som utredningen lämnar samman­taget inte ska med­föra minskade utan ökade skatte­intäkter.

Enligt en bedömning från Grant Thornton verkar regeringen anse att nuvarande regler har blivit för bra för fåmans­företagare, vilket leder till en inkomst­omvandling från inkomst­slaget tjänst till kapital. De ser en risk att utredningen kommer med förslag som leder till lägre gräns­belopp och/eller en högre skatte­sats för inkomster som beskattas inom gräns­beloppet.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Utökad granskning av 3:12-reglerna

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.