Strax klar...
 
 

Skatteintäkten kan utebli trots höjd marginalskatt

 2015-09-30

Skatteintäkten kan utebli trots höjd marginalskatt

Regeringens budget­förslag om att trappa av jobb­skatte­avdraget gör att Sverige kommer att få världens högsta marginal­skatt på 60 procent, jämfört med dagens 57 procent. Trots det riskerar skatte­intäkterna att utebli om man räknar med att skatten också påverkar hur mycket vi arbetar.

Regeringen beräknar att reformen kommer att ge skatte­intäkter på 2,71 miljarder kronor. Beräkningen bygger på att de som får en högre marginal­skatt fort­sätter att arbeta i samma ut­sträckning som tidigare. Räknar man däremot med ett förändrat beteende riskerar skatte­intäkterna att bli noll.

Att skatter påverkar hur vi beter oss är inte kontro­ver­siellt. Vi har punkt­skatter på tobak och alkohol för att minska konsum­tionen. På liknande sätt påverkar skatter på arbete hur mycket vi jobbar. Här är marginal­skatten speciellt viktig eftersom den visar hur mycket man får behålla av den sista arbetade timmen. Ju högre marginal­skatten är desto mindre tjänar man på att försöka höja sin inkomst, eller omvänt, ju mindre förlorar man på att arbeta mindre.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Skatteintäkten kan utebli trots höjd marginalskatt

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.