Strax klar...
 
 

Skatteverket jagar fusk med Swishbetalningar

 2015-09-30

Skatteverket jagar fusk med Swishbetalningar

Den explosions­artade ökningen av Swish-konton i Sverige har fått Skatte­verket att reagera.

– Våra under­sökningar har visat på ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell sam­ordnare på Skatte­verket.

Användningen av mobil­appen Swish för att skicka pengar mellan privat­personer har blivit en succé. Det har sam­tidigt blivit vanligare att närings­idkare, som inte tar emot kort­betalningar, använder sig av Swish. Särskilt under sommaren, med säsongs­öppna kaféer och lopp­marknader. Skatte­verket har nu upp­märk­sammat att många Swish-betalningar inte regi­streras, vilket betyder att de hamnar utanför bokföringen.

– Här ser vi en hel del brister. Kunden swishar iväg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att det har regi­strerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det, säger Conny Svensson.

Den bekräftelse man får efter att en Swish-betalning har gått igenom är alltså inte ett kvitto. Det betyder att betal­ningen kanske inte är registrerad i närings­idkarens bokföring.

Enligt Conny Svensson har Skatte­verkets kontroller under sommaren visat på en kraftig upp­gång i antal företag som slarvar med sin bokföring. Han tror att det både rör sig om med­vetet och omedvetet slarv. Men bristerna gäller inte bara vid Swish-betalningar utan att man låter bli att registrera en betalning i största allmän­het.

– Vi ska titta över lag­stiftningen när det gäller kassa­register. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det fram­går på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Skatteverket jagar fusk med Swishbetalningar

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.