Strax klar...
 
 

Kortbedrägerierna ökar kraftigt

 2016-04-26

Kortbedrägerierna ökar kraftigt

Enligt polisen har det skett en lavin­artad ökning av kort­bedrägerier de senaste månaderna. Stark kritik riktas mot säkerhets­hål hos bankerna.

En rad stora data­intrång under förra året ligger bakom den kraftiga ökningen av svenska kort­uppgifter som hamnat i orätta händer. Antalet anmälningar om kort­bedrägerier har skenat till drygt 25 000 bara under inne­varande års första tre månader. Det är en fördubbling jämfört med mot­svarande period förra året.

Jan Olsson, förundersöknings­ledare vid polisens nationella bedrägeri­center, kallar ökningen för ”lavinartad”. Data­intrången misstänks har fiskat upp stora mängder kort­uppgifter som sedan sålts vidare, för att framför allt användas vid köp i falskt namn på internet.

– Du upptäcker intrånget när du börjar få fakturor på varor som du inte beställt. Då måste du fundera på om du ska spärra ditt person­nummer, ditt kort och naturligtvis också göra en polis­anmälan, säger Jan Olsson till Ekot.

Enligt Jan Olsson är det bankernas ansvar att ge kunderna säkra produkter. För enskilda konsumenter är det i princip omöjligt att skydda sig mot kort­stölder som sker via data­intrång.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Kortbedrägerierna ökar kraftigt

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.