Strax klar...
 
 

Lättare att pröva småmål inom EU

 2016-04-26

Det ska bli lättare att pröva småmål inom EU

Promemorian Nya regler för europeiska små­mål – lättare att pröva tvister inom EU har skickats på remiss. I promemorian föreslås komplet­terande bestäm­melser till det ändrade europeiska små­måls­förfarandet som gör att det blir snabbare, enklare och billigare för privat­personer och företag att få gräns­över­skridande tvister prövade.

Det europeiska små­måls­förfarandet är ett förenklat förfarande som kan användas i gräns­över­skridande tvister. Det kan exempelvis handla om att en person inte har betalat för en vara som har köpts i en annan medlems­stat.

I dag används detta förfarande i begränsad utsträckning. EU har beslutat att förfarandet ska ändras så att det blir snabbare, enklare och billigare att få europeiska små­mål prövade. För att förfarandet ska kunna användas i fler fall höjs gränsen för vilka tvister som ska omfattas från dagens 2 000 euro till 5 000 euro. Det ska också bli möjligt att använda elektronisk delgivning i större utsträckning än i dag. Dessutom kommer högre krav att ställas på domstolarna att utnyttja modern kommunikations­teknik vid muntlig förhandling och bevis­upptagning.

I promemorian lämnas förslag till komplet­terande bestäm­melser som ser till att förfarandet kan tillämpas i Sverige.

Förslagen föreslås träda i kraft den 14 juli 2017.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Lättare att pröva småmål inom EU

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.