Strax klar...
 
 

SIE 5 mer omfattande än tidigare format

 2016-09-23

SIE 5 mer omfattande än tidigare format

Nu lanseras det nya SIE-formatet, SIE 5. Formatet har utvecklats och omfattar nu mer data än tidigare.

SIE-formatet är den mest etablerade och utbredda standarden i Sverige för att flytta redovisnings­data mellan olika program­varor, oavsett program­varu­leverantör. Med hjälp av SIE-formatet kan data över­föras både mellan olika program i den egna datorn, och skickas till andra utanför företaget.

SIE 5 är ett nytt SIE-format som tagits fram av SIE-gruppen. Det första SIE-formatet fastställdes i juli 1992, och var då inriktat enbart på över­föring av års­saldon från redovisnings­program till skatte­program. Fil­formatet, som snabbt blev populärt, har utvecklats över åren och fått utökade och mer generella användnings­områden. Det nya SIE-formatet, som varit ute på remiss under våren, utgör en vidare­utveckling av de äldre SIE-formaten.

– Jag är mycket glad och stolt att vi nu kan lansera SIE-standarden i ett nytt och modernt format. Det har varit ett omfattande arbete, med många inblandade och vi har redan fått mycket positiv respons. Vi har även fått nya medlemmar under arbetet, och nu inför lanseringen kan vi hälsa Statistiska Central­byrån välkomna till SIE, säger Mikael Carlsson, ord­förande i SIE-gruppen.

Filernas upp­byggnad och de tänkta användnings­områdena är i huvud­sak samma som tidigare. Nyheterna inom det nya fil­formatet finns framför allt inom följande områden:

  • Modern filstruktur (XML-baserad).
  • Etiketter på engelska
  • Fler uppgifter (reskontror, inventarie­förteckningar).
  • Ny begrepps­apparat till följd av ny norm­givning.
  • Högre krav på full­ständighet.
  • Lagring av/hänvisning till elek­troniska dokument.
  • Filskydd (förändrings­skydd).

– Det är en fördel att det nya formatet inne­håller så mycket mer redovisnings­data än SIE 4-filen, det är den största fördelen med förändringen och något som är bra både för revisorer och redovisnings­konsulter, säger Sofia Wallebom, auktoriserad redovisnings­konsult på FAR.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet SIE 5 mer omfattande än tidigare format

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.