Strax klar...
 
 

Fika på jobbet – när är den avdragsgill och skattefri?

 2016-09-23

Fika på jobbet – då är det avdragsgillt och skattefritt

Har du aktiebolag? Då kan du dra av för fikat på jobbet. Däremot blir det nobben för dig som driver enskild firma utan anställda.

Utgifter för enklare förtäring i form av till exempel kaffe, te, juicer och kakor räknas som en avdrags­gill och skatte­fri personal­vårds­förmån, under förut­sättning att alla anställda erbjuds den förmånen. Även om det inte finns några direkta belopp specifi­cerade brukar Skatte­verket godta en kostnad på mellan 25 och 35 kronor per arbets­dag och anställd. Däremot finns det tydliga rikt­linjer som säger att förmånen ska förbrukas på jobbet. Den får med andra ord inte sparas och tas med hem.

Eftersom utgiften är fullt avdrags­gill går det även att lyfta moms på beloppet. Detta till­sammans med att det inte utlöser förmåns­beskattning hos mottagaren gör att netto­kostnaden blir mycket låg för arbets­givaren.

Det finns inga regler som säger att man måste ha anställda för att man ska kunna utnyttja förmånen, även den som är ensam i sitt aktiebolag kan bjuda sig själv på riktigt billig fika varje dag. Många ensam­företagare med aktiebolag missar den här skatte­fria förmånen som trots sitt relativt blyg­samma dags­belopp ändå kan uppgå till tusentals kronor om året.

En fika behöver inte bestå av det traditio­nella kaffet eller små­kakor. Det går precis lika bra att bjuda på frukt­korgar, ny­pressade juicer eller varför inte nybakta frukost­bullar som kommer direkt från närmaste bageri.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Fika på jobbet – när är den avdragsgill och skattefri?

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.