Nyheterna i version 4.9G av Ekonomi Proffs

Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 4.9G av Ekonomi Proffs. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Ny standardkontoplan för lantbruk (jordbruk och skogsbruk)

Vi har kompletterat programmet med en ny branschspecifik kontoplan för lantbruk – BAS 2012 Lantbruk. Du kan välja den när du lägger upp ett nytt företag med guiden Nytt Företag.

Lantbrukskontoplanen bygger på BAS 2012, men innehåller därutöver ett stort antal bransch­specifika konton. De följer den bransch­kontoplan som tagits fram av LRF Konsult.

Mindre ändringar i standardkontoplanen BAS 2012

Två konton har lagts till: 5130 Värme och 5132 Sotning.

Ändringar i guiden Nytt företag

Förutom den nya lantbruks­kontoplanen har en del ytterligare ändringar gjorts:

• Några av inställningarna har utgått (Ingår företaget i en koncern, Har företaget flera verksamheter som bokförs separat och Vilket löpnummer vill du tilldela denna verksamhet). De har använts historiskt, men har inte längre någon innebörd i programmet.
  • När du väljer Samma kontoplan som ett annat företag är det nu endast själva konto­planen som kopieras. Tidigare kopierades även närbesläktade uppgifter som makro­konteringar, förteckningar, mini­reskontror, kostnads­ställen, periodiska automat­konteringar och projekt.
  • I samband med dessa ändringar är hela guiden omgjord med ny teknik.

Krav på Microsofts .NET Framework 4

Den nya versionen av programmet kräver att Microsofts .NET Framework 4 finns installerat på datorn. Oftast finns det redan, men om det skulle saknas får du en varning om det under installationen. Via en knapp kan du gå till Microsofts webbsida för nedladdning. Följ anvisningarna där för att ladda ner och installera tillägget innan du fortsätter med installationen av Edison.

Allmänna förbättringar och rättade fel i version 4.9G

Vi har som vanligt gjort en hel del små­förbättringar och även rättat några mindre fel i programmet. Inga av dessa har kunnat skada dina bokförings­data. Några exempel:

• Vissa konton togs inte med vid uppläggning av ett nytt företag med standard­kontoplan.
  • En del fel vid XML-import av kund­fakturor har rättats.
  • Vid rättelse av ett verifikat som helt saknade konterings­rader kraschade programmet.
  • I vissa fall kunde programmet krascha vid import av en SIE-fil, då filen innehöll poster för äldre avslutade räkenskapsår.
  • Programmet kunde i vissa fall krascha vid import av en SIE-fil med kvantitets­uppgifter.
  • Om en extern webbsida som startas från programmet inte kan nås ges nu ett tydligare felmeddelande.
  • Ibland visades inte den PDF-rapport som skapats av Edison.
  • Vid årsavslut kunde vissa gamla kundfakturor felaktigt lämnas kvar. Nu rensas de bort på rätt sätt.
  • När Edison får ett ohanterat undantags­fel (exempelvis en så kallad ”access violation”) presenteras nu ett tydligare felmeddelande och användaren ges också möjlighet att direkt starta om programmet.
  • Utökad loggning. Vid behov har våra support­tekniker nu möjlighet att slå på en mer detaljerad loggning av program­händelser. Detta används endast vid komplicerade felsökningar och endast efter ditt samtycke.
  • Under sällsynta omständigheter kan det uppstå felaktiga låskonflikter då flera användare arbetar i programmet. Edison har en mekanism för att automatiskt upptäcka och städa bort sådana lås, men i vissa lägen är det inte möjligt att göra det automatiskt. Efter anvisningar från vår support­tekniker kan du nu ta bort sådana felaktiga lås på ett enklare sätt.
  • Vi har förbättrat hanteringen av felsöknings­informationen när programmet avslutas på ett oväntat sätt.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 4.9F som släpptes 2012-02-29

Version 4.9E som släpptes 2012-01-18

Version 4.9D som släpptes 2011-12-20

Version 4.9C som släpptes 2011-10-10