Nyheterna i version 2016.a.160415 av Lön Byrå

Den här informationen gäller inte den senaste versionen av Lön Byrå.
Läs istället om den senaste versionen, 2024.a.240402, som släpptes 2024-04-02.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 2016.a.160415 av Lön Byrå. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter och support­dokument.

Vissa av nyheterna kan tidigare ha distribuerats som en automatisk uppdatering av programmet.

Förändring av arbets­givar­avgifter från och med 2016-06-01

Nya arbets­givar­avgifter som inne­bär att på alla löner utbetalda 2016-06-01 får alla födda 1951 och senare full arbets­givar­avgift. Reglerna för sänkt arbets­givar­avgift för ung­domar är därmed helt avskaffad.

Förbättringar i Löne­koder

Lönekoder kan du nu ange om du vill få en visning av resultatet från beräkningen Antal x belopp som summa. Slutligen bestäms dock beräkningen av vilken löne­art löne­koden kopplas till, men av visnings­skäl kan det under­lätta med en uträkning även på löne­koden.

Företags­inställningar, automat­skapa lediga frånvaro­dagar i kalendariet

Du kan nu markera i Företags­inställningar att du vill automat­skapa lediga frånvaro­dagar i kalendariet. Det inne­bär att om du registrerar t.ex. sjuk­dom fredag och måndag, så fyller programmet ut med samma frånvaro­typ på mellan­liggande dagar. Detta under­lättar för många för­system, som endast hanterar frånvaro på arbets­dagar och som resulterar i att t.ex. sjukdag 15 infaller fel dag.

Förbättringar vid registrering av semester i kalendariet

Registrerar man semester i kalendariet för flera dagar över lediga dagar, kom dessa med i summa­fältet i kalendariet. Antal på löne­beskedet blev korrekt, men vi har ändrat så att endast arbets­dagar summeras.

Förbättringar i Guiden Representation

Guiden Representation tar nu hänsyn till alla de tre olika alterna­tiven för avdrags­gill moms, som är resultatet av en EU-dom från juni 2014.

Automatisk OB-beräkning finns nu i programmet

Automatisk OB-beräkning finns nu i programmet. Du kan importera och anpassa ett antal kollektiv­avtals OB-regler från system­registret. OB-beräkningen används till­sammans med ett för­system som registrerar händelser med tider. Vill du använda den auto­matiska OB-beräkningen utan att ha något för­system till Edison Lön, kan tiderna registreras i vår tid­rapport­panel.

Beräkna frånvaron enligt schema i Företags­inställning

Företags­inställningar där du kan ange att frånvaro­stämpling ska beräkna från­varo som maximalt mot­svarar schema­tiden för den dagen. Använder du ett för­system där en person stämplar sjuk, kommer sjuk­domen med denna markering att beräknas till så många timmar per dag som personen skulle ha arbetat enligt sitt schema.

Automatisk OB-beräkning utifrån arbetstid­schemat

I vår största version av program­met kan auto­matisk OB-beräkning göras utifrån arbets­tids­scheman som är ingivna med klock­slag. Du skapar de dags­scheman inklusive de raster som behövs och knyter ihop till arbets­tids­scheman. Dags­scheman har funnits sedan års­skiftes­versionen, men nu får du användning för dem.

Småförbättringar och rättade fel i version 2016.a.160415

I den här upp­dateringen har vi som vanligt gjort en del små­förbättringar och även rättat några mindre fel i program­met. Några exempel:

• En justering är gjord i engångs­skatte­tabellen.
  • Resultat­enheten från personal­registret ignorerades om det fanns poster i kalendariet med en angiven resultat­enhet. Detta är ändrat.
  • Utskrift av en tid­rapport från Tidrapport­panelen fungerar igen.
  • Ytterligare förbättringar vid inläsning av PAXml-fil. Fel­meddelandet Svarar ej från Windows ska inte längre inträffa.
  • Nya lönearter 1200, 1201 och 1202 för projekt­fördelning av månads­lön i standard­tabellen. Se support­dokument LON0085. Du behöver en Grundande för, ackumulator för att få full automatisering.
  • Bygg-LÖSEN kan köras med Använd aktuell LÖSEN-inställning från personal­registret i det fall man ska påbörja statistik­körning och inte hade alla inställningar i person­registret när löne­beskedet påbörjades.
  • Ett löne­uppdrag med fördelning på olika konton kunde i vissa fall ge upphov till en felaktig bok­föring om man ändrade på dem.
  • ITP1-filen för Collectum hanterar numera på- och av­anmälan inom en och samma månad.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 2016.a som släpptes 2016-01-13

Version 2015.b som släpptes 2015-12-07

Version 2015.a som släpptes 2015-01-02

Version 2014.b som släpptes 2014-11-26