Nyheterna i version 4.9 av Bokföring/Ekonomi

Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 4.9 av Bokföring/Ekonomi. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Här visas nyheterna i hela programserien Bokföring/Ekonomi. Det är inte säkert att alla nyheterna är relevanta för alla program­varianterna i serien.

Nya procentsatser, blanketter etc för 2011

Programmet är nu uppdaterat med aktuella uppgifter för 2011, bland annat följande:

• Ny skattedeklaration för 2011.
  • Rätt arbetsgivaravgifter för 2011.
  • Nya deklarationsblanketter för 2011 års taxering.
  • SIE-export för 2011 års taxering.
  • SRU-koder enligt 2011 års deklarationer.

Ny kontoplan – BAS 2011

Edison är uppdaterat med den nya BAS-kontoplanen för 2011. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webbplats, www.bas.se På annan webbplats.

Observera att de kontoplaner som redan finns upplagda för dina företag inte ändras i och med att du uppdaterar programmet. Om ändringar behövs måste du göra dem manuellt.

Momsen kontrolleras direkt vid registreringen

Momsen kontrolleras direkt vid registreringenI förra versionen lanserade vi en ny guide för att redovisa moms. Nu har vi förstärkt moms­hanteringen ytterligare. Direkt när du sparar ett nytt verifikat med moms så görs en kontroll att den är bokförd på ett rimligt sätt. Om det finns något misstänkt fel så får du en varning och kan rätta till felet innan du går vidare. På så sätt minskar antalet fel som upptäcks först vid redovisningstillfället.

Om du vill stänga av den nya momskontrollen öppnar du registrerings­bilden för verifikat och väljer knappen Alternativ längst till höger i verktygs­fältet. Välj sedan Anpassa och gå in under fliken Varningar. Observera att inställningen bara gäller för den grundbok du har vald. Vill du stänga av varningen för fler grundböcker måste du upprepa förfarandet.

Inbyggd miniräknare i inmatningsrutor

När du registrerar verifikat eller fakturor finns det många rutor där du fyller i belopp eller andra siffervärden. I de flesta av dessa kan du nu göra beräkningar direkt under inmatningen. Istället för att själv räkna ut vad 25 % av 3 760 kr blir, och sedan fylla i resultatet, kan du skriva =25%*3760 direkt i rutan. När du lämnar rutan ersätts formeln med resultatet, alltså 940 kr.

Du inleder alltid en beräkning med ett likhetstecken, precis som i Excel. Du kan använda de fyra räkne­sätten och även procent och parenteser. Om du exempelvis skriver =(3718+4898)/12 så blir resultatet 718.

Hjälp att bokföra årets resultat

Hjälp att bokföra årets resultatNär ett räkenskapsår avslutas görs en kontroll att årets resultat bokförts på rätt sätt. Tidigare fick du endast ett fel­meddelande om det inte var gjort. Nu får du även hjälp att bokföra resultatet. Programmet föreslår vilket belopp som ska bokföras (den beräknade vinsten eller förslusten) och på vilka konton. Kontrollera att uppgifterna stämmer och välj sedan Bokför resultatet och avsluta sedan året.

En annan praktisk nyhet kring årsavslut är att du kan starta en säkerhets­kopiering direkt från avsluta­dialogen, utan att lämna flödet.

Bättre utrensning av gamla reskontrauppgifter

När ett räkenskapsår avslutas görs nu en bättre utrensning av äldre reskontra­uppgifter. De uppgifter som rensas bort avser äldre fakturor som är fullt reglerade och inte berör nyare räkenskapsår. Uppgifterna ligger kvar i det gamla räkenskaps­året (det som avslutas), men kopieras inte över till efterföljande år.

En av fördelarna är att databasen därmed blir mindre och snabbare. En annan är att kunder, leverantörer och artiklar som inte längre är aktuella kan tas bort från respektive register.

Nya redovisningsnormer 1 januari 2011

Riksdagen har beslutat att höja gränsvärdena i årsredovisnings­lagen och bokförings­lagen samt att anta regler om enklare redovisning. Besluten innebär enklare regler för många företag, bl.a. om löpande bokföring, räkenskapsår, årsbokslut, årsredovisning och arkivering. Många av de nya reglerna gäller från den 1 januari 2011.

Bokföringsnämnden (BFN) håller nu på att arbeta in lagändringarna i K-regelverken. Mer information om ändringarna och hur de påverkar norm­givningen hittar du på deras webbplats, www.bfn.se På annan webbplats.

K1 – nya förenklade regler för mindre ideella föreningar och trossamfund

Bokföringsnämnden (BFN) beslutade i november 2010 om nya förenklade regler för att upprätta årsbokslut i mindre ideella föreningar och registrerade tros­samfund. De nya reglerna, som än så länge är frivilliga, får tillämpas på räkenskapsår som påbörjas efter den 31 december 2010. Läs mer om de nya reglerna på Bokförings­nämndens webbplats, www.bfn.se På annan webbplats.

Nytt filnamnstillägg för interna databasfiler

Sedan 1988 har programmets databasfiler haft filnamns­tillägget REG. Numera används detta tillägg även av Microsoft och det kan i vissa fall ställa till en del problem. Vi har därför bytt till ett nytt filnamns­tillägg: EXD. Namn­bytet sker helt automatiskt första gången du startar programmet efter uppdateringen.

Windows 2000 stöds inte längre

Microsoft har sedan en tid slutat att underhålla och uppdatera Windows 2000. Därför kan vi inte längre garantera att Edison fungerar helt problemfritt på den versionen av Windows. Från och med 2011 (version 4.9) gör vi inte heller några särskilda tester av Edison på Windows 2000.

Uppdaterad databas

Nyheterna i den här versionen har gjort att data­basen måste uppdateras. Det sker automatiskt när du öppnar ett företag. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Många småförbättringar i version 4.9

Vi har som vanligt gjort en hel del småförbättringar och även rättat några mindre fel i programmet. Inga av dessa har kunnat skada dina bokföringsdata.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 4.8 som släpptes 2010-09-27