Nyheterna i version 5.0 av Bokföring/Ekonomi

Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 5.0 av Bokföring/Ekonomi. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Här visas nyheterna i hela programserien Bokföring/Ekonomi. Det är inte säkert att alla nyheterna är relevanta för alla program­varianterna i serien.

Ny momsdeklaration och arbetsgivardeklaration för 2013

Programmet är nu uppdaterat med aktuella procentsatser och gränsvärden för 2013.

Nya deklarationsblanketter för 2013 års taxering

Edison lägger automatiskt upp konto­kopplingar till deklarations­blanketterna utifrån de kopplingar som föreslagits av BAS-gruppen och Skatte­verket. Om du gjort egna anpassningar av konto­planen kan du behöva justera dessa kopplingar under Inställningar i trädet, Kopplings­tabell för SRU.

Ny kontoplan – BAS 2013

Edison är uppdaterat med nya standardkontoplaner som följer BAS 2013. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webbplats, www.bas.se.

Standardkontoplanerna innehåller ett urval av BAS-planens konton och används vid nyuppläggning av företag. Observera att kontoplanerna för redan upplagda företag inte ändras i och med att du uppdaterar programmet. Om ändringar behövs i dessa kontoplaner måste du göra dem manuellt.

Skapa nya kostnadsställen och projekt direkt vid verifikatregistreringen

Du kan nu skapa nya kostnadsställen och projekt direkt vid verifikatregistreringen utan att du behöver lämna registreringsbilden. Om du anger ett ID som inte finns får du en fråga om du vill lägga upp det. Om du svarar Ja får du möjlighet att fylla i uppgifterna om det nya kostnadsstället/projektet.

Uppslagning/sökning efter konto, kostnadsställe och projekt

Du kan nu på ett väldigt smidigt sätt göra uppslagning av konto, kostnadsställe och projekt utan att behöva lämna den registreringsbild du arbetar i. Denna nya möjlighet har införts i inmatningsrutor genomgående i hela programmet. Du känner igen dessa rutor på att ett förstoringsglas visas när markören befinner sig i inmatningsrutan.

Speciellt användbar är den nya funktionen när du registrerar verifikationer och leverantörsfakturor. Om du vill kontera på ett konto, kostnadsställe eller projekt men inte känner till det specifika numret, matar du bara in ett frågetecken (?) eller klickar på förstoringsglaset. I sökrutan som visas söker du enkelt upp det önskade kontot, kostnadsstället eller projektet. Du kan söka efter både nummer/ID och benämning. När du hittat rätt post trycker du på Enter. Alternativt kan du dubbelklicka på posten i listan med sökresultatet.

Så här gör du en uppslagning av kontonummer vid verifikatregistrering:

1. Skapa ett nytt verifikat.
  2. I inmatningsrutan för konto, skriv in ett frågetecken (?). Alternativt klickar du på förstoringsglaset.
  3. Du kan nu enkelt söka efter kontot genom att ange ett eller flera sökord. Du kan söka efter både nummer och benämning.
  4. När du identifierat kontot du söker, väljer du det genom att trycka på Enter eller dubbelklicka på raden i sökrutan.

Så här gör du en uppslagning av kostnadsställe och projekt vid verifikatregistrering:

1. Skapa ett nytt verifikat.
  2. Skriv in kontonumret följt av en punkt (för kostnadsställe) eller ett bindestreck (för projekt).
  3. Om du nu inte känner till rätt ID, skriver du ett frågetecken (?). Alternativt klickar du på förstoringsglaset.
  4. Du kan nu enkelt söka upp kostnadsstället/projektet på samma sätt som konto i exemplet ovan.

Uppslagning/sökning efter företag

På samma sätt som du kan göra uppslagning av konton, kostnadsställen och projekt, kan du göra det när du ska öppna ett företag:

1. Klicka på knappen Öppna uppe i verktygsfältet (eller välj Arkiv, Öppna företag).
  2. I rutan för ID skriver du in ett frågetecken (?). Alternativt klickar du på förstoringsglaset.
  3. Du kan nu enkelt söka upp företaget genom att ange ett eller flera sökord. Du kan söka efter både ID och företagsnamn.
  4. När du identifierat företaget du söker, väljer du det genom att trycka på Enter eller dubbelklicka på raden i sökrutan.

Valfri öresavrundning vid kundfakturering

Som standard avrundas fakturabelopp till hela kronor. Nyheten innebär att du själv har möjlighet att styra avrundningen så att den passar ditt sätt att arbeta. Gör följande för att ändra hur belopp avrundas:

1. Se till att en enskild kundfaktura visas på skärmen (registreringsbilden visas).
  2. Klicka på knappen Alternativ uppe i verktygsfältet och välj sedan Anpassa.
  3. Om du inte vill att programmet ska avrunda belopp automatiskt, väljer du bort alternativet Avrunda fakturabelopp till hela tal.
  4. Tryck på Enter för att godkänna ändringarna. Registreringsbilden kommer nu att följa den nya inställningen tills du själv ändrar den igen.

E-postadress hämtas från kundregistret när du mejlar en kundfaktura

I de lägen du vill skicka dina kundfakturor via mejl kommer Edison automatiskt att föreslå den e-postadress som finns registrerad för den aktuella kunden i kundregistret.

Kundfakturor markeras som levererade (utskrivna) efter att de mejlats

I tidigare versioner har en kundfaktura endast markerats som levererad efter att den skrivits ut på skrivare. Nu anses den även levererad om den mejlats.

Kopiera budget mellan räkenskapsår

I de lägen då du vill återanvända stora delar av budgeten från föregående år finns det ett enkelt sätt att kopiera den. Budgeten kan endast kopieras till det andra av de två öppna räkenskapsåren.

Så här gör du:

1. Välj det räkenskapsår du vill upprätta budget för.
  2. Högerklicka på Budget i trädet och välj Kopiera budget från föregående år.
  3. Du får en varning om det redan finns budgetposter på det aktuella året. Välj Nej om du inte vill skriva över posterna eller Ja om du trots detta vill fortsätta.

Sökning på benämning i listan över konton, kostnadsställen och projekt

Vi har kraftigt förbättrat sökmöjligheten i listorna över konton, kostnadsställen och projekt. Nyheten innebär att du nu även kan söka efter benämning. Sökningen letar upp alla poster där samtliga sökord förekommer.

Anpassat för Windows 8

Det finns fullt stöd för att använda Edison på en dator med Microsofts nya operativsystem Windows 8.

Anpassat för Internet Explorer 10

Det finns fullt stöd för att använda Edison på en dator med webbläsaren Internet Explorer 10.

Enklare att få hjälp med Edison Fjärrsupport

Det finns nu ett väldigt enkelt sätt att få fjärrsupport i de fall vår supportavdelning föreslår det. Välj Hjälp, Support, Edison fjärrsupport i menyn. Efter en kort stund visas ett unikt ID på skärmen. Genom att uppge det för vår supporttekniker godkänner du att han/hon kommer åt din dator på distans för att hjälpa dig.

Efter att du stängt fönstret finns det inte längre någon möjlighet för vår personal att komma åt din dator.

Många småförbättringar och rättade fel i version 5.0

I den här uppdateringen har vi gjort en hel del småförbättringar och även rättat en del fel i programmet. Några exempel:

• Vi har rättat ett fel i kontokopplingarna för deklarationsblankett INK4. Andra bokförda kostnader placeras nu korrekt på fältkod 7653.
  • Leverantörsbetalningar (i grundboken LB) som har periodiserats över räkenskapsårsgränser följer nu med i SIE-filer.
  • Ändrad hantering av konto 1930 i kassaflödesanalysen i rapporten Nyckeltal. Kontot hamnade tidigare felaktigt under Outnyttjad checkräkningskredit.
  • Vid verifikatregistrering kan belopp och kontonummer nu åter tas bort med mellanslagstangenten.
  • Under speciella omständigheter kunde det uppstå ett avrundningsfel vid kundfakturering i utländsk valuta.
  • Under vissa omständigheter kunde man få ett fel när man försökte ändra en leverantörsfaktura i utländsk valuta, om makrokontering använts.
  • Under vissa omständigheter gick det inte att installera programmet (version 4.9G).
  • Under speciella omständigheter fick man ett felaktigt filnamn på betalfiler som genererats med Utkorgen.
  • Vi har ökat gränsen för filstorlek på de säkerhetskopior som skapas i Edison.
  • Betalfiler för Bankgirot genereras nu med teckenuppsättning ANSI istället för 7-bitars ASCII för korrekt presentation av svenska tecken vid uppladdning till internetbanker m.m.
  • GiroCom Reader presenterar nu innehållet i sigillerade filer korrekt, oavsett om de innehåller signaturer av typen MAA, HMAC eller AUTACK.
  • Referensperson sparas nu korrekt vid import av kundfakturor till grundboken KF.
  • Förbättrad hantering av ini-filer.
  • Vi har uppdaterat övningsföretaget som läggs upp vid nyinstallation av Edison.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 4.9G som släpptes 2012-08-14

Version 4.9F som släpptes 2012-02-29

Version 4.9E som släpptes 2012-01-18

Version 4.9D som släpptes 2011-12-20

Version 4.9C som släpptes 2011-10-10