Nyheterna i version 4.9E av Bokföring/Ekonomi

Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 4.9E av Bokföring/Ekonomi. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Här visas nyheterna i hela programserien Bokföring/Ekonomi. Det är inte säkert att alla nyheterna är relevanta för alla program­varianterna i serien.

Nya procentsatser, blanketter etc för 2012

Programmet är nu uppdaterat med aktuella uppgifter för 2012, bland annat följande:

• Ny momsdeklaration för 2012 (ersätter den tidigare moms­delen i skatte­deklarationen, se nedan).
  • Ny arbetsgivardeklaration för 2012 (ersätter den tidigare arbets­givar­delen i skatte­deklarationen, se nedan).
  • Rätt procentsatser och gräns­värden för arbetsgivar­avgifter 2012.
  • Nya deklarationsblanketter för 2012 års taxering.
  • SIE-export för 2012 års taxering.
  • SRU-koder enligt 2012 års deklarationer.

Begreppet ”skattedeklaration” går i graven

Skatteverket använder inte längre begreppet skatte­deklaration. Istället kallas moms­delen för mervärdes­skatte­deklaration (eller moms­deklaration) och arbets­givar­delen för arbets­givar­deklaration. Man har också övergett begreppet EG och ersatt det med EU. Programmet har genom­gående uppdaterats med de nya begreppen.

Nämnas bör dock att Skatteverkets e-tjänst för inlämning av dessa deklarationer via nätet tills vidare fortfarande använder begreppet skatte­deklaration.

Nytt sätt att ange F-skattsedel på fakturor

Texten Innehar F-skattsedel i sidfoten på fakturor och liknande dokument har ändrats till Godkänd för F-skatt i enlighet med den nya skatte­förfarande­lagen som trädde i kraft den 1 januari 2012.

Ny kontoplan – BAS 2012

Standardkontoplanerna i Edison är uppdaterade och följer nu BAS 2012. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webbplats, www.bas.se På annan webbplats.

Standardkontoplanerna innehåller ett urval av BAS-kontoplanens konton och används vid ny­uppläggning av företag. Observera att konto­planerna för redan upplagda företag inte ändras i och med att du uppdaterar programmet. Om ändringar behövs i dessa konto­planer måste du göra dem manuellt.

Nytt utseende på INK4

Inkomstdeklarationen INK4 har fått ett helt nytt utseende. Det påverkar SIE-exporten till boksluts- och deklarations­program samt rapporterna under Skatt och deklaration, Räkenskaps­schema som används som underlag för deklarationen.

Programmet lägger automatiskt upp en ny konto­koppling mellan handels­bolag/­kommandit­bolag och deklarations­blanketten utifrån de kopplingar som BAS-gruppen och Skatte­verket före­slagit. Om du gjort egna anpassningar av konto­planen kan du behöva justera dessa konto­kopplingar under Inställningar, Kopplingstabell för SRU.

SIE-export av skattemässiga justeringar

SIE-exporten och SRU-kopplingen har hittills endast fört över uppgifter till räkenskaps­schemat i deklarationen. Nu har vi även infört en koppling till följande rutor under skatte­mässiga justeringar:

Bokförda kostnader som inte ska dras av:

• Skatt på årets resultat.
  • Nedskrivning av finansiella tillgångar.
  • Andra bokförda kostnader.

Bokförda intäkter som inte ska tas upp:

• Andra bokförda intäkter.

Programmet lägger automatiskt till standard­kopplingar enligt BAS för dessa nya rutor. Om du vill se vilka konton som kopplas går du in under Inställningar, Kopplings­tabell för SRU. Där kan du också ändra kopplingen om du gjort egna anpassningar av konto­planen som avviker från BAS.

Uppdaterad databas

Nyheterna i den här versionen har gjort att data­basen måste uppdateras. Det sker automatiskt när du öppnar ett företag. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Allmänna förbättringar och rättade fel i version 4.9E

Vi har som vanligt gjort en del små­förbättringar och även rättat några mindre fel i programmet. Inga av dessa har kunnat skada dina bokförings­data.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 4.9D som släpptes 2011-12-20

Version 4.9C som släpptes 2011-10-10

Version 4.9 som släpptes 2011-01-10

Version 4.8 som släpptes 2010-09-27