Nyheterna i version 5.2 av Ekonomi Proffs

Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 5.2 av Ekonomi Proffs. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Nya deklarationsblanketter för 2014 års taxering

Edison lägger automatiskt upp konto­kopplingar till deklarations­blanketterna utifrån de kopplingar som föreslagits av BAS-gruppen och Skatte­verket. Om du gjort egna anpassningar av konto­planen kan du behöva justera dessa kopplingar under Inställningar i trädet, Kopplings­tabell för SRU.

Ny kontoplan – BAS 2014

Edison är uppdaterat med nya standard­kontoplaner som följer BAS 2014. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webbplats, www.bas.se.

Standardkontoplanerna innehåller ett urval av BAS-planens konton och används vid ny­uppläggning av företag. Observera att konto­planerna för redan upplagda företag inte ändras i och med att du uppdaterar programmet. Om ändringar behövs i dessa konto­planer måste du göra dem manuellt.

Ny momsdeklaration och arbetsgivar­deklaration för 2014

Programmet är nu uppdaterat med aktuella procent­satser och gräns­värden för 2014. Det som också har tillkommit är rutor för avdrag för forskning och utveckling i arbetsgivar­deklarationen.

Räkenskapsschema

Rapporterna för räkenskaps­schema och kontroll av räkenskaps­schema har uppdateras så att de anger deklarations­period istället för taxeringsår. I rapporterna anges nu även senaste deklarations­datum för pappers­deklarationen.

Kontokoppling till ny ruta i arbetsgivar­deklarationen

För att ett konto ska räknas med i den nya rutan för avdrag för forskning och utveckling i arbetsgivar­deklarationen måste du ställa in det i konto­planen. Under fliken Mervärdes­skatt/arbetsgivar­deklaration finns den nya kryss­rutan för ändamålet – Även underlag för avdrag för FoU. Kryss­rutan visas bara om du valt att redovisa kontot i arbetsgivar­deklarationen.

Excel

Från och med denna version så stödjer programmet export av rapporter till Office 365 och Click-to-run-versionerna av Microsoft Office och Open Office.

De rapporter som exporteras sparas nu också automatiskt i dokument­mappen på datorn.

Guiden Redovisa moms

Förändringar har skett i guiden Redovisa moms. Man har nu enbart möjlighet att redovisa moms i en moms­deklaration, möjligheten att redovisa moms i inkomst­deklarationen har upphört.

Vi har också infört en förändring som gör att man kan deklarera ett helt räkenskapsår och inte enbart kalenderår.

Större blockstorlek i register

Stöd för register som är större till storleken, för att kunna hantera större mängd data och konteringar. Detta gäller företag som läggs upp i version 5.2 eller senare.

Anpassat för Windows 8.1

Det finns fullt stöd för att använda programmet på en dator med Microsofts nya operativ­system Windows 8.1.

Anpassat för Internet Explorer 11

Det finns fullt stöd för att använda Edison på en dator med webb­läsaren Internet Explorer 11.

Uppdaterad databas

Nyheterna i den här versionen har gjort att data­basen måste uppdateras. Det sker automatiskt när du öppnar ett företag. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Småförbättringar och rättade fel i version 5.2

I den här uppdateringen har vi gjort en del små­förbättringar och även rättat några fel i programmet. Exempel:

• Alternativet Visa användare, för att se vilka användare som är inne och använder programmet, finns nu även i Edison Ekonomi Proffs.
  • Vi har rättat till en konflikt som uppstod när man jobbade i samma bolag men i olika grund­böcker (verifikat­nummer­serier).
  • Några små­förbättringar i SIE-formatet.
  • Förbättringar i funktionen Kontrollerar data som nu gör större och bättre kontroller av databasen.
  • Hjälptexterna är uppdaterade.

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 5.1 som släpptes 2013-10-25

Version 5.0 som släpptes 2013-01-30

Version 4.9G som släpptes 2012-08-14