Strax klar...
 
 

Nyheterna i version 5.2 av Bokföring/Ekonomi

Den här informationen gäller inte den senaste versionen av Bokföring/Ekonomi.
Läs istället om den senaste versionen, 7.2, som släpptes 2024-01-12.

Här presenteras de viktigaste nyheterna i version 5.2 av Bokföring/Ekonomi. Du hittar mer detaljerad information om nyheterna i programmets hjälp­texter.

Här visas nyheterna i hela programserien Bokföring/Ekonomi. Det är inte säkert att alla nyheterna är relevanta för alla program­varianterna i serien.

Nya deklarationsblanketter för 2014 års taxering

Edison lägger automatiskt upp konto­kopplingar till deklarations­blanketterna utifrån de kopplingar som föreslagits av BAS-gruppen och Skatte­verket. Om du gjort egna anpassningar av konto­planen kan du behöva justera dessa kopplingar under Inställningar i trädet, Kopplings­tabell för SRU.

Ny kontoplan – BAS 2014

Edison är uppdaterat med nya standard­kontoplaner som följer BAS 2014. Du kan läsa mer om nyheterna på BAS webbplats, www.bas.se.

Standardkontoplanerna innehåller ett urval av BAS-planens konton och används vid ny­uppläggning av företag. Observera att konto­planerna för redan upplagda företag inte ändras i och med att du uppdaterar programmet. Om ändringar behövs i dessa konto­planer måste du göra dem manuellt.

Ny momsdeklaration och arbetsgivar­deklaration för 2014

Programmet är nu uppdaterat med aktuella procent­satser och gräns­värden för 2014. Det som också har tillkommit är rutor för avdrag för forskning och utveckling i arbetsgivar­deklarationen.

Räkenskapsschema

Rapporterna för räkenskaps­schema och kontroll av räkenskaps­schema har uppdateras så att de anger deklarations­period istället för taxeringsår. I rapporterna anges nu även senaste deklarations­datum för pappers­deklarationen.

Kontokoppling till ny ruta i arbetsgivar­deklarationen

För att ett konto ska räknas med i den nya rutan för avdrag för forskning och utveckling i arbetsgivar­deklarationen måste du ställa in det i konto­planen. Under fliken Mervärdes­skatt/arbetsgivar­deklaration finns den nya kryss­rutan för ändamålet – Även underlag för avdrag för FoU. Kryss­rutan visas bara om du valt att redovisa kontot i arbetsgivar­deklarationen.

Excel

Från och med denna version så stödjer programmet export av rapporter till Office 365 och Click-to-run-versionerna av Microsoft Office och Open Office.

De rapporter som exporteras sparas nu också automatiskt i dokument­mappen på datorn.

Guiden Redovisa moms

Förändringar har skett i guiden Redovisa moms. Man har nu enbart möjlighet att redovisa moms i en moms­deklaration, möjligheten att redovisa moms i inkomst­deklarationen har upphört.

Vi har också infört en förändring som gör att man kan deklarera ett helt räkenskapsår och inte enbart kalenderår.

Större blockstorlek i register

Stöd för register som är större till storleken, för att kunna hantera större mängd data och konteringar. Detta gäller företag som läggs upp i version 5.2 eller senare.

Anpassat för Windows 8.1

Det finns fullt stöd för att använda programmet på en dator med Microsofts nya operativ­system Windows 8.1.

Anpassat för Internet Explorer 11

Det finns fullt stöd för att använda Edison på en dator med webb­läsaren Internet Explorer 11.

Uppdaterad databas

Nyheterna i den här versionen har gjort att data­basen måste uppdateras. Det sker automatiskt när du öppnar ett företag. Notera att säkerhets­kopior som skapas med den nya versionen inte kan läsas in i äldre versioner av programmet.

Småförbättringar och rättade fel i version 5.2

I den här uppdateringen har vi gjort en del små­förbättringar och även rättat några fel i programmet. Exempel:

  • Alternativet Visa användare, för att se vilka användare som är inne och använder programmet, finns nu även i Edison Ekonomi Proffs.
  • Vi har rättat till en konflikt som uppstod när man jobbade i samma bolag men i olika grund­böcker (verifikat­nummer­serier).
  • Några små­förbättringar i SIE-formatet.
  • Förbättringar i funktionen Kontrollerar data som nu gör större och bättre kontroller av databasen.
  • Hjälptexterna är uppdaterade.

Nyheter i tidigare versioner

Den här versionen inne­håller även alla nyheter från tidigare upp­dateringar, bland annat dessa:

Version 5.1 som släpptes 2013-10-25

Version 5.0 som släpptes 2013-01-30

Version 4.9G som släpptes 2012-08-14

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

© 2024 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.