Strax klar...
 
 

Skattefria julgåvor och julbord

 2011-12-01

Skattefria julgåvor och julbord

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om värdet inte över­stiger 450 kronor inklusive moms. I värdet inräknas inte frakt­kostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan. Julgåvan får inte vara kontanter eller jämställda betalnings­medel såsom check eller post­växel. Gåva i form av present­kort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer om detta i Skatte­verkets ställnings­tagande beträffande present­kort i gåva till anställda.

Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla. Avdrag medges dock för enklare reklam­gåvor av förhållande­vis obetydligt värde, om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksam­het eller är enklare present­artiklar. Gåvorna ska då lämnas till ett större antal personer/kunder för att vara avdragsgilla. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande beträffande avdragsram för representation och reklamgåva. Avdrag medges även för gåvor till kunder i samband med representation, t.ex. vid en affärs­förhandling som sker i anslutning till jul­helgen. Avdrag medges med högst 180 kronor exklusive moms per person. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta.

Julbord (julmåltider) för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, t.ex. en personal­fest. Arbetsgivaren får avdrag för kostnad för högst två personal­fester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kronor exklusive moms per person. För kring­kostnader, exempelvis musik­underhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familje­medlemmar som är med på festen.

Avdrag för julbord (julmåltider) för kunder medges endast om det sker i anslutning till en affärs­förhandling. Avdrag medges med 90 kronor exklusive moms per person såsom för extern representation.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Skattefria julgåvor och julbord

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.