Strax klar...
 
 

Ny och hårdare lag mot penningtvätt

 2012-03-19

Ny och hårdare lag mot penningtvätt

En ny lag ska göra det lättare att komma åt brottslingar som försöker tvätta svarta pengar vita, enligt ett utrednings­förslag. Redan i dag är det straff­bart att bidra till att pengar från brott slussas ut i den legala ekonomin, så kallat penning­häleri. Dagens regler i brotts­balken är dock snåriga och det är ett skäl till att de inte har tillämpats så ofta. Ett annat är att det är svårt att bevisa vilket brott som har före­gått penning­tvätten.

Förslaget från regeringens utredare Petter Asp, professor i straff­rätt, inne­bär att en helt ny lag stiftas – lagen om penning­tvätts­brott. Om lag­förslaget genom­förs ska det bli lättare för polis och åklagare att bevisa att pengar eller annan egen­dom har sitt ursprung i ett tidigare brott. Det räcker om de kan peka på att egen­domen kommer från ”brott eller brottslig verksam­het”. Och det är inte nöd­vändigt att ange några konkreta gärningar eller detaljer kring dem.

Utredaren föreslår vidare att Finans­polisen ska kunna utfärda ett till­fälligt förbud mot att använda pengarna – ett dispositions­förbud – i de fall de får en anmälan om en miss­tänkt transaktion, exempel­vis från en bank. Ett sådant förbud får gälla i högst två dagar i väntan på att en för­under­sökning om penning­tvätt kan inledas.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Ny och hårdare lag mot penningtvätt

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.