Strax klar...
 
 

EU manar Sverige att begränsa ränteavdrag

 2013-10-17

EU manar Sverige att begränsa ränteavdrag

Sverige har på tok för generösa ränte­avdrag på bostads­lån, tycker EU-kommissionen. I sin årliga rapport om skatter i medlems­staterna varnar EU-kommissionen för konse­kvenserna av att ge hus­hållen avdrag för räntor på bostads­lån: det upp­muntrar skuld­sättning, pumpar upp priserna på bostäder och kan leda till finansiell instabilitet, särskilt i kristider.

I förra årets rapport slog kommissionen ner på flera medlems­stater som har skatte­avdrag för bostads­räntor, bland andra Sverige. Nu har exempelvis Spanien från och med i år avskaffat ränte­avdragen för nya bostads­lån. I Neder­länderna får nya lån­tagare ränte­avdrag bara om de amorterar bort lånet inom 30 år. Finland har beslutat att bara 70 procent av räntorna ska vara avdrags­gilla från och med 2015, mot 80 procent i dag. Estland har sänkt taket för hur stora räntor som får dras av. Danmark minskar avdraget från 33 till 25 procent av räntorna.

Av de 28 medlems­staterna är det 14 som inte har skatte­avdrag för bostads­lån. Bland de övriga 14 är det 11 som har begränsat eller kommer att begränsa ränte­avdragen. Kvar i skam­vrån står tre länder: Bulgarien, Italien och Sverige och av de tre har Sverige de generösaste ränteavdragen.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet EU manar Sverige att begränsa ränteavdrag

© 2022 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.