Strax klar...
 
 

Nytt fakturaförslag till våren

 2013-11-28

Nytt fakturaförslag till våren

Efter årsskiftet lägger regeringen fram ett nytt förslag om betalnings­tider för fakturor i närings­livet. Det beskedet gav justitie­minister Beatrice Ask vid en interpellations­debatt nyligen.

Tidigare i år röstade riks­dagen nej till regeringens förslag att företag ska ha möjlig­het att för­handla om längre betalnings­tider. En samlad opposition ville ha en tvingande regel så att företagen ska vara skyldiga att betala inom 30 dagar.

Justitiedepartementet tog därefter fram ett förslag som har varit ute på remiss. Det inne­bar att alla fakturor mellan närings­idkare ska betalas inom 30 dagar. Möjlig­heten att avtala om längre betalnings­tider slopas.

Men förslaget fick ett blandat mottagande av remiss­instanserna. I vissa branscher har under­leverantörer stora problem med sena betalningar. Men i andra branscher finns ett behov av att kunna avtala om längre tider och betala först när en vara har sålts.

Regeringen arbetar med frågan och ett nytt förslag ska läggas fram för riksdagen under våren. Och då gäller det att hitta ett förslag som passar alla branscher, enligt justitie­minister Beatrice Ask.

– Det är en komplex fråga. Det finns mycket som talar emot en 100-procentigt tvingande regel, sade Ask i riksdags­debatten.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Nytt fakturaförslag till våren

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.