Strax klar...
 
 

Planera för utdelning 2014 redan i år

 2013-11-28

Planera för utdelning 2014 redan i år

Ta ut dubbelt så mycket låg­beskattad utdelning. Det kan bli möjligt med de förändrade skatte­regler för fåmans­företag som träder i kraft vid års­skiftet. Se redan i år över löne­uttag och planera för en kommande utdelning.

Den totala löne­summan i fåmans­bolag påverkar ägarnas möjlig­heter till att ta ut lågt beskattad utdelning. Nu höjs gränsen för vilket löne­utrymme som kan tas i anspråk. Därför gör du klokt i att se över löne­utbetalningarna och planerna för kommande utdelningar.

Det handlar om en kraftig höjning från 25 till 50 procent av löne­underlaget i intervallet upp till 60 inkomst­basbelopp (cirka 3,4 miljoner kronor). Det framgår av de ändrade skatte­reglerna för fåmans­företag, de så kallade 3:12-reglerna, som regeringen presenterade i samband med höst­budgeten.

– Det här är mycket positivt för små­företagare. 50 procent av löne­summan får utnyttjas när utdelningen ska beräknas. Det gör att fler­talet små­företagare kan ta ut ett dubbelt så högt belopp som låg­beskattad utdelning jämfört med i dag, säger Ulf Skarin, bankens expert på ägar­planering.

– För ägare i fåmans­bolag kommer utdelningen 2014 att påverkas av de nya reglerna. Men eftersom den grundar sig på det egna löne­uttaget året innan gäller det att redan i år höja lönen för att kunna utnyttja de förbättrade utdelnings­reglerna. Kanske genom att göra ett extra löne­uttag i december, föreslår Ulf Skarin.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Planera för utdelning 2014 redan i år

© 2024 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.