Strax klar...
 
 

Regeringen stoppar skatteplanering med sänkt bolagsskatt

 2013-05-08

Sänkt bolagsskatt har lett till skatteplanering

Regeringen drar i nödbromsen för att förhindra att företag flyttar pengar för att få den lägre bolags­skatt som gäller sedan nyår. Ett företag kan till exempel bilda ett dotter­bolag med räkenskapsår som börjar efter nyår, och ge avdragsgilla koncern­bidrag till dotter­bolaget. På så sätt flyttas vinsten så att skatten blir 22 procent, och inte 26,3 procent som den är på räkenskapsår som började före nyår.

”Risken för att sådan skatteplanering genomförs är betydande och om åtgärder inte omedelbart vidtas finns det risk för ett avsevärt skatte­bortfall”, skriver regeringen i ett meddelande som lämnats till riksdagen.

Regeringen har tagit fram ett förslag som ska gälla retroaktivt från och med den 19 april, dagen efter att meddelandet lämnades till riksdagen. Förslaget innebär att företag med räkenskapsår som börjar före den 1 januari i år och slutar efter den 18 april bara får dra av 83,66 procent av koncern­bidrag till företag med räkenskapsår som börjar efter nyår. Hela koncern­bidraget ska beskattas i det mottagande företaget. Effekten blir en bolags­skatt på koncern­bidraget på 26,3 procent – den skattesats som gällde före nyår.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

     

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Regeringen stoppar skatteplanering med sänkt bolagsskatt

© 2024 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.