Strax klar...
 
 

Arbetsgivare som anställer utlänningar utan tillstånd ska kunna straffas

 2013-06-17

Arbetsgivare som anställer utlänningar utan tillstånd ska kunna straffas

Arbetsgivare som anställer utlänningar som inte har rätt att vistas i Sverige ska kunna straffas. Arbets­givaren ska kunna dömas till böter eller, när omständig­heterna är försvårande, till fängelse i högst ett år. Oavsett om ett straff krävs ut eller inte ska den som anställer utlänningar utan tillstånd betala en särskild avgift. Brott ska också kunna leda till att rätten till offentliga stöd och bidrag försvinner.

Utlänningar som saknat rätt att vistas i Sverige ska enligt lagen ha rätt att få lön och annan ersättning för arbete som de har utfört. Om det uppstår en tvist om inne­stående ersättning ska lönen åtminstone motsvara tre månaders heltids­arbete för den minimi­lön som följer av kollektiv­avtal eller praxis inom yrket eller branschen. För att under­lätta för utlänningen att få rätt till ersättning ska han eller hon kunna få ett förlängt uppehålls­tillstånd.

Speciella regler om ansvar ska gälla för uppdrags­givare som anlitar en under­entreprenör för att genom­föra ett entreprenad­avtal. Riksdagen sa ja till regeringens förslag med den ändringen att de nya reglerna ska börja gälla den 1 augusti istället för den 1 juli 2013.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Arbetsgivare som anställer utlänningar utan tillstånd ska kunna straffas

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.