Strax klar...
 
 

Skatteverket om Högsta domstolens beslut om skattetillägg och skattebrott

 2013-06-17

Skatteverket kommenterar Högsta domstolens beslut om skattetillägg och skattebrott

Med anledning av Högsta domstolens beslut om skatte­tillägg och skatte­brott har före­trädare för Åklagar­myndigheten, Skatte­verket och Ekobrotts­myndigheten diskuterat den uppkomna situationen.

Hur pågående ärenden inom rätts­väsendet ska hanteras kommer att fortsätta diskuteras. Avsikten är att i slutet av denna vecka tillhanda­hålla väg­ledning till åklagarna som underlag för beslut i respektive ärende.

Det kan konstateras att HD:s beslut endast berör en mindre del av de åtals­anmälningar som Skatte­verket gör.

– Skatteverket kommer under en övergångs­period, innan en ny lag­stiftning är på plats, som huvud­regel att fortsätta påföra skatte­tillägg. I dessa fall kommer det inte vara möjligt att göra en brotts­anmälan. I de ärenden där allvarlig ekonomisk brottslig­het kan misstänkas kommer dock Skatte­verket att göra en brotts­anmälan istället för att påföra skatte­tillägg, säger Inga-Lill Askersjö, rättschef på Skatteverket.

Åklagarmyndigheten har fått en begäran från Högsta domstolen om en skriftlig förklaring i ett ärende om resning, som gäller den aktuella frågan.

– Det är utmärkt att frågan om resning kommer under Högsta domstolens prövning relativt snabbt eftersom denna fråga inte behandlades i beslutet. Normalt gäller att ny praxis från Högsta domstolen inte har retroaktiv verkan, säger riks­åklagare Anders Perklev.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Skatteverket om Högsta domstolens beslut om skattetillägg och skattebrott

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.