Strax klar...
 
 

Dubbla straff för skattebrott stoppas

 2013-06-17

Dubbla straff för skattebrott stoppas

Den som har fått skatte­tillägg kan inte sedan åtalas för samma förseelse. Det slår Högsta domstolen fast.

Frågan om dubbla straff för skatte­brott är en lång­dragen historia. Men nu har HD satt punkt. I en dom på tisdagen slår domstolen fast att rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott gäller också på skatte­området.

Målet i HD gällde en person som har dömts för grovt skatte­brott och grovt bokförings­brott till fängelse i ett år och tre månader. Han har också fått närings­förbud i tre år.

Enligt hovrätten hade han åren 2005–2007 själv tillskansat sig en åter­betalning på 425 000 kronor som borde ha gått till hans aktiebolag. Han hade också låtit bolaget bekosta en renovering av en bostads­rätt för drygt 180 000 kronor och arbeten på ett fritids­hus som gick på nära 460 000 kronor. Om allt hade gått rätt till skulle han ha bokfört transaktionerna som lön, och betalat skatt för det.

I november 2009 beslutade Skatteverket om skatte­tillägg för mannen på nära 250 000 kronor för de transaktionerna. Också bolaget fick skatte­tillägg. I juni 2010 åtalades mannen för skatte­brott och bokförings­brott. Under hela processen har han hävdat att det strider mot Europa­konventionen och EU-rätten att straffa någon två gånger för samma brott.

I en dom i ett annat mål 2010 kom Högsta domstolen fram till att det visst går att åtala någon för skatte­brott, även om personen har fått skatte­tillägg för samma gärning. Två av justitie­råden var skilj­aktiga. Men i februari i år kom ett utslag från EU-domstolen, som ryckte undan grunden för den inställningen. Som svar på en begäran om förhands­prövning från Haparanda tingsrätt slog EU-domstolen fast att om skatte­tillägg har ”straff­rättslig karaktär” kan en person inte åtalas för samma gärning som har gett skatte­tillägg.

Högsta domstolen bestämde sig efter det för att pröva frågan om dubbla straff igen. Samtliga domare deltog och beslutet var enhälligt.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Dubbla straff för skattebrott stoppas

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.