Strax klar...
 
 

Ägare i aktiebolag drabbas hårdare vid sjukdom

 2013-06-17

Ägare i aktiebolag drabbas hårdare vid sjukdom

De som driver sin verksamhet i aktiebolag har idag sämre villkor än de som har enskild firma. Närmare 9 av 10 små­företagare vill ha en lika­behandling av företagare avseende trygghets­systemen oavsett företags­form, enligt en under­sökning som Företagar­Förbundet gjort.

Lika många, 9 av 10 småföretagare, vill att avgiften för trygghets­systemens försäkringar blir proportionell i förhållandet till användandet då företagare utnyttjar försäkringarna i betydligt mindre omfattning än anställda.

– Då närmare hälften av alla nystartade bolag drivs som aktiebolag drabbas just de företagarna hårdare t.ex. om de blir sjuka eller behöver utnyttja föräldra­penningen. Det här är djupt orrättvist och effekterna går inte enbart ut över den enskilde företagaren som driver ett AB utan påverkar företags­klimatet negativ i stort, säger Företagar­Förbundets ordförande Mats Assarsson.

2010 infördes förbättringar av trygghets­systemen för enbart egen­företagare med fokus på karenstid, sjuk- och föräldra­penning, sjuklön samt arbetslöshets­försäkringen för företagare. Företagar­Förbundet som i många år drivit opinion för att just få till förbättringar inom området ställde sig positiv till dessa. Det återstår dock ett antal punkter innan vi är helt nöjda. En av dessa är avsaknaden av lika­behandling mellan företags­former, helt enkelt att jämställa trygghets­systemen för alla små­företagare oavsett bolagsform.

FöretagarFörbundet vill även se förändringar för företagare gällande avgiften till trygghets­system i relation till användning som i t.ex. Storbritannien. Företagare använder försäkringarna i mycket mindre omfattning än anställda och bör därför betala en lägre avgift.

I enkäten anger också 4 av 10 att de inte känner till skillnaderna i de allmänna trygghets­systemen mellan de två vanligaste företags­formerna.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Ägare i aktiebolag drabbas hårdare vid sjukdom

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.