Strax klar...
 
 

Vad är Bitcoin?

 2014-10-29

Vad är Bitcoin?

Björn Segendorf, filosofie doktor i national­ekonomi och verk­sam vid Riks­bankens avdelning för finansiell stabilitet, har analyserat den virtuella valutan Bitcoin, som konstruerats för anonyma betalningar som görs oberoende av stater och banker.

I hans artikel på Riks­bankens webb­plats beskrivs hur transak­tionerna verifieras och utförs av ett de­centrali­serat nät­verk av användare.

Fördelarna för användarna är anonymi­tet/integritet och smidig­het. Det finns också incitament att investera i dator­kraft eftersom de mest framgångs­rika deltagarna erhåller nya Bitcoin. Nack­delen är att Bitcoin inte omfattas av konsument­skydd och inte står under statlig tillsyn. Det finns också trovärdighets­problem av teknisk natur för att Bitcoin ska kunna växa som betalnings­medel. Användningen av Bitcoin är därför fortfarande liten – både i Sverige och i omvärlden.

Artikeln avslutas med en mer generell diskussion om fram­tiden för virtuella valutor.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av Stripe.

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Vad är Bitcoin?

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.