Strax klar...
 
 

Tuffare tider väntar fakturaskojare

 2014-02-12

Tuffare tider väntar fakturaskojare

Justitieminister Beatrice Ask anser att bluff­bolag utnyttjar små­företagens rädsla för att få betalnings­anmärkningar. Och att mörker­talet är stort. Enligt regeringen har flera åtgärder vid­tagits, exempelvis har polisen fått mer resurser. Med en ny utredning vill regeringen se över om mer kan göras på andra områden än det straff­rättsliga.

Utredaren Stefan Strömberg, lagman för Stockholms tings­rätt, ska kart­lägga hur vanligt problemet är och även komma med förslag på lag­ändringar. I uppdraget ingår att se över om regler i avtals­lagen behöver fräschas upp för att kunna bekämpa bluffakturorna. Utredaren ska också titta på om inkasso­lagstiftningen ska stramas åt så att de som skickar ut bluffakturor inte kan hota med inkasso i samma utsträckning som i dag.

Regeringen skriver i utrednings­direktivet att det starkaste påtrycknings­medlet för de som bluffar är att hota med att ansöka om betalnings­föreläggande hos Krono­fogden. Även om det bara handlar om en ansökan som i sig kan vara obefogad, kan det i praktiken se ut som att man har fått en betalnings­anmärkning eftersom informationen dyker upp i kredit­upplysningar. Här ska utredaren se över om reglerna behöver ändras.

En annan fråga är om det behöver bli lättare att få kompensation för rätte­gångs­kostnader för att stötta dem som drabbas. Det kan även bli aktuellt med riktade informations­insatser till företag.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2015.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12
223 55 Lund

Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Tuffare tider väntar fakturaskojare

© 2021 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.