Strax klar...
 
 

Fusket har minskat med sänkt restaurangmoms

 2014-02-12

Fusket har minskat med sänkt restaurangmoms

Skatteverket har överlämnat en slut­rapport till regeringen om vilka effekter den sänkta restaurang­momsen har haft på skatte­fusket inom restaurang- och catering­branschen. Rapporten visar att fusket har minskat med 700 miljoner kronor efter att reformen infördes. Utrymmet för både avsiktlig och oavsiktlig fel­redovisning av moms har minskat.

Skatteverkets utvärdering visar att en mer enhetlig moms­struktur har bidragit till minskningen. Före reformen beskattades mat som serverades i restaurangen med 25 procents moms, medan hämt­mat beskattades med 12 procents moms. Restaurang- och catering­företagen redovisade då 33 procent av sin totala omsättning med 12 procents moms. Under­sökningen visar dock att de i stället borde ha redovisat endast 26 procent av omsättningen med 12 procent. Därmed uppskattas att 7 procent av företagens omsättning har redovisats med för låg moms, vilket i sin tur tyder på ett skatte­undan­dragande på 700 miljoner kronor före reformen.

– Ungefär sju procent av företagens omsättning har tidigare redovisats med för låg moms. Det har inne­burit att företagen betalat ca 700 miljoner kronor för lite skatt per år, säger Katinka Hort, analytiker vid Skatte­verket.

Lägre beskattning gör det mindre lönsamt att fuska, men resultatet av Skatte­verkets granskning ger inte stöd för att den aspekten av reformen har påverkat fusket. Rapporten visar att 59 procent av företagen anser att moms­sänkningen har en viss effekt på skatte­fusket, men andelen företagare som tror att kraven på kassa­register och personal­liggare har haft betydelse för skatte­fusket är större.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Fusket har minskat med sänkt restaurangmoms

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.