Strax klar...
 
 

Momsdeklarera senast 26 februari om du haft EU-handel under 2013!

 2014-02-12

Deklarera momsen senast den 26 februari om du haft EU-handel under 2013

Alla företag som haft EU-handel under 2013 och redovisar momsen en gång om året måste lämna moms­deklarationen och betala momsen senast den 26 februari i år.

– Det är nytt datum i år och det räcker med en enda försäljning eller inköp till eller från ett annat EU-land för att man ska anses bedriva EU-handel, säger Susanne Malmborg, verksamhets­utvecklare på Skatte­verket.

Från och med i år ska all moms redovisas i en moms­deklaration. Momsen redovisas således inte i inkomst­deklarationen, vilket man har kunnat göra tidigare.

Det är viktigt att hålla koll på när momsen ska vara betald och redovisad. För de företag som redovisar moms en gång per år och har kalender­året som beskattningsår gäller följande:

  • 26 februari: sista dag för företag som haft EU-handel att betala moms och lämna moms­deklaration. Detta datum gäller även de företag som av andra skäl måste redovisa och betala moms senast den 26 februari, till exempel handels­bolag och kommandit­bolag.
  • Övriga företag betalar momsen och lämnar moms­deklarationen i samband med inkomst­deklarationen.

Företag som har en omsättning på högst en miljon kronor redovisar som tidigare momsen per beskattningsår. Dessa företag får automatiskt en moms­deklaration under januari månad om de lämnat en periodisk samman­ställning eller köpt varor eller tjänster från andra EU-länder. Undantaget är om man börjat handla med EU-länder först i september 2013. Då kan det hända att Skatte­verket inte känner till det än och därför inte skickar någon moms­deklaration i tid.

– Har man haft EU-handel men inte fått en moms­deklaration senast under första veckan i februari 2014 måste man kontakta Skatte­verket. Detta gäller även de som av annan anledning ska redovisa och betala moms senast den 26 februari och inte fått en deklaration, säger Susanne Malmborg.

Om man har haft EU-handel under beskattnings­året men lämnar sin moms­deklaration först i samband med inkomst­deklarationen finns grund för Skatte­verket att påföra försenings­avgift och kostnads­ränta.

De som ska lämna moms­deklarationen senast den 26 februari kan redan nu lämna den via Skatte­verkets e-tjänst.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Momsdeklarera senast 26 februari om du haft EU-handel under 2013!

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.