Strax klar...
 
 

Tryckerimomsen avgjord – men nu blir det riktigt kaos

 2014-03-18

Tryckerimomsen avgjord – men nu blir det riktigt kaos

En dom nyligen i Högsta förvaltnings­domstolen innebär att Skatte­verket kan kräva köparen på den moms som betalas tillbaka till tryckeriet genom så kallad följd­ändring efter många år. Bak­grunden är en dom i EU-domstolen om att tryckerier i vissa fall skulle debitera 6 istället för 25 procent moms.

– Det är allvarligt att både Skatte­verket och Högsta förvaltnings­domstolen har valt att sätta sig på åskådar­plats och hänvisa företagen att ”själva göra upp” om vem som har rätt till moms­pengarna, menar Annika Fritsch, skatte­expert hos Företagarna.

Bakgrunden är att trycke­rierna begärde att få tillbaka skillnaden från Skatte­verket. I pengar handlar det om miljarder kronor. Samtidigt vände Skatte­verket sig mot trycke­riernas kunder och krävde att de skulle betala in mot­svarande belopp till­sammans med ränta. Skatte­verket hävdar att beslutet kan ändras genom följd­ändring, alltså utan någon utredning. Många kunder har över­klagat och kraven har gått genom skatte­domstolarna som i de flesta fall under­känt Skatte­verkets krav och ansett att de inte kan komma långt efteråt och kräva kunderna på moms­åter­betalning i dessa fall. Domen från Högsta förvaltnings­domstolen är alltså över­raskande och riskerar att leda till fullt kaos.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Tryckerimomsen avgjord – men nu blir det riktigt kaos

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.