Strax klar...
 
 

Brainstorming hämmar kreativiteten

 2014-06-23

Brainstorming hämmar kreativiteten

Brain­storming i grupp är en metod som används på många arbets­platser. Men forskning visar att goda idéer upp­står bäst på egen hand.

Myten om brain­stormingens goda effekter sitter djupt rotad. En tom white­board fylls med idéer och del­tagarna känner sig kreativa. Metoden upp­levs som den perfekta tekniken, ett må-bra sätt att öka produk­tivi­teten. Men nu visar en rad forsknings­studier att brain­storming i själva verket är bort­kastad tid.

– Tyvärr finns det mycket forskning som pekar på att metoden faktiskt är en av de sämsta, säger Niklas Laninge, organisations­psykolog som på upp­drag av Psykologi­fabriken före­läser om kreativitet.

Enligt honom kommer en arbets­grupp på betydligt färre idéer än samma antal personer som jobbar individuellt, så kallad brain­writing. Man producerar inte bara fler idéer på egen hand, utan även mer kvalita­tiva idéer. Det beror på att ansvaret i gruppen sprids och ur­vattnas. En annan effekt är att domi­nanta personlig­heter gör sig mer hörda i grupp och de gör sina egna idéer hörda över andras. Mindre domi­nanta personers idéer kommer inte fram eller över­röstas.

Läs mer (extern sida)

Edison Solutions AB

Hedvig Möllers gata 12, 223 55 Lund

Faktureringsadress: Edison Solutions AB, FE-5617-001 Scancloud, 831 90 Östersund
Org.nr: 556334-3689, momsreg.nr: SE556334368901, godkänd för F-skatt

Säkra betalningar med kort eller faktura. Kortbetalningar hanteras av DIBS Payment Services AB.

         

046320 220

kundtjanst@edison.se

046320 224  (support)
046320 227  (löne­support)
support@edison.se

Vi finns även på:

       

Startsidan Nyheter Ekonomibrevet Brainstorming hämmar kreativiteten

© 2020 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Läs gärna vår integritets­policy om hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter.